ابرقهرمان های جذاب ایرانی با کُمیکا

به گزارش وبلاگ سکوت، تا چه حد با کتاب های مصور یا کُمیک بوک ها آشنا هستید؟ آیا در کودکی چنین کتاب هایی را دوست داشتید؟ یا در حال حاضر برای کودکتان کتاب مصور تهیه می کنید؟ آیا می دانید ابرقهرمان های معروفی مانند بتمن، سوپرمن یا اسپایدرمن، پیش از آنکه در فیلم ها و انیمیشن ها دیده شوند و به شهرت جهانی برسند، در کتاب های مصور متولد شده اند؟!

ابرقهرمان های جذاب ایرانی با کُمیکا

کمیک بوکها از بهترین انواع سرگرمی های فرهنگی برای بچه ها هستند که به دلیل داشتن طراحی ها و نقاشی های جذاب، به آسانی بچه ها را به سمت خودشان جذب می نمایند و در همین قالب، شخصیت های ابرقهرمان را به الگویی برای آنها تبدیل می نمایند؛ اما کمیک بوکها فقط مختص بچه ها نیستند و در جهان هواداران و عاشقان زیادی در رده سنی بزرگسال دارند! شرکت رویاپردازان نسل آینده محصولات جالب توجهی در این حوزه فراوری نموده است.

تا به اینجا در کشور ما با وجود برخورداری از فرهنگ و تاریخ غنی که می تواند دستمایه خوبی برای خلق ابرقهرمان های وطنی باشد، همچنان کمیک بوک ها تنها در حد خاطرات کودکی نسل دهه شصت عرضه شده است.

اگر سی چهل سالی سن داشته باشید حتما با مجموعه کتاب های مصور ماجراهای تن تن آشنایید. کمیک بوک ها در ایران هرگز تبدیل به یک صنعت نشدند و آمار نشان می دهد پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا سال 96 فقط 50 عنوان کتاب مصور در کشور منتشر شده است؛ اما در سال های اخیر شاهد ظهور کسب وکارهای فناورانه ای هستیم که با ورود به عرصه کمیک بوک ها، قصد دارند شخصیت های ابرقهرمان ایرانی را به الگوهای مناسبی برای بچه ها تبدیل نمایند. شرکت رویاپردازان نسل آینده یکی از همین کسب وکارها است که محمدمهدی جلالیان آن را در سال 96 به طور رسمی تأسیس کرد.

داستان تولد کُمیکا

موسس و مدیرعامل شرکت رویاپردازان نسل آینده، درباره نحوه شکل گیری کمیکا به جام جم می گوید: من در یک رشته مهندسی در دانشگاه علم و صنعت تحصیل کردم، اما پس از آن به دلیل علاقه ای که به هنر داشتم، مشغول به تحصیل در رشته کارشناسی انیمیشن شدم. این علاقه مندی به انیمیشن از کودکی و با شخصیت های ابرقهرمانی مانند سوپرمن و بتمن در من ایجاد شده بود و همواره از خودم می پرسیدم چرا ما در کشورمان هیچ شخصیت کارتونی با خصوصیات جذاب ابرقهرمانی نداریم؟!

محمدمهدی جلالیان در ادامه می گوید: این سوال همواره گوشه ذهن من بود تا زمانی که توانستم تحقیقات و مطالعات خوبی در زمینه کاراکترسازی بین المللی انجام دهم. خاتمه در اواخر سال 95 پیروز شدم طرح جامعی را برای پیاده سازی این مدل در داخل کشور برنامه ریزی کنم و به این ترتیب کمیکا را در سال 96 و با هدف خلق کاراکتر مطرح ایرانی راه اندازی کردم.

رجحان کتاب های مصور بر سایر قالب های تصویری

مدیرعامل شرکت رویاپردازان نسل آینده در مورد تفاوت های میان کمیک بوک ها با سایر کالاهای فرهنگی می گوید: همان طور که می دانید دوران کودکی و نوجوانی مقاطع بسیار حساسی هستند و شخصیت انسان در این سنین شکل می گیرد. به همین دلیل خلق کاراکتر از اهمیت بالایی در حوزه تربیت برخوردار است و محصولات فرهنگی گوناگونی حول این محور فراوری می شوند؛ اما نکته اینجاست که بیشتر کالاهای فرهنگی دارای تاریخ انقضا هستند و به نوعی یک دوران تأثیرگذاری دارند که بعد از آن کم کم به فراموشی سپرده می شوند. درحالی که خلق شخصیت به شکلی که مخاطب با آن همزادپنداری کند و در موقعیت های مختلف خودش را بتواند جای او قرار دهد، تقریبا تاریخ انقضایی ندارد. برای مثال می بینیم کاراکتری مانند اسپایدرمن یا مرد عنکبوتی در سال 1341شمسی/ 1964 میلادی خلق شده است و بعد از گذشت حدود 57 سال، هنوز الگویی برای مخاطبانش است.

اما اگر قرار است ابرقهرمان ها الگوهای بچه ها و نوجوانان باشند، پس چرا انقدر دست نیافتنی و فراواقعی هستند؟! جلالیان در پاسخ به این پرسش می گوید: بخش فراواقعی ابرقهرمان ها کارکرد خلق جذابیت دارد؛ به این معنی که بچه ها و نوجوانان در سنینی هستند که قوه تخیل بسیار فعالی دارند و به طور مثال وقتی می بینند یک کاراکتر می تواند پرواز کند یا تارهای عنکبوت را به اطراف پراکنده می نماید، مجذوب آن شخصیت می شوند؛ اما این فقط لایه ظاهری این گونه ابرقهرمان هاست و درست زمانی که جذابیت کافی را برای مخاطبشان به وجود بیاورند، بخش الگوسازی در آنها شاخص می شود. در این زمان است که تک تک حرکات، رفتار و روابط ابرقهرمان پررنگ شده و به الگویی برای کوکان و نوجوانان تبدیل می شود؛ پس در واقع قدرت های یک ابرقهرمان وسیله ای برای جذب مخاطب است و در حقیقت سبک زندگی آن شخصیت است که کاراکترسازی را انجام می دهد.

وی می افزاید: از قدیم تا به امروز یکی از اصلی ترین بسترهای شخصیت سازی در جهان کمیک بوک ها هستند، زیرا این رسانه اجازه ارتباط مستمر و ذائقه سنجی مخاطب را به خالقش می دهد. کتاب های مصور نسبت به سایر قالب های تصویری، سرعت فراوری بالاتری دارند و از سوی دیگر هزینه بسیار کمتری را در پی خواهند داشت. به طور نمونه در انیمیشن سازی، پس از اینکه سرمایه گذاری بزرگی انجام می شود و محصول به بازار عرضه می شود، الزاما باید انیمیشن پیروزی باشد یا اینکه با شکست تجاری روبرو می شود؛ اما کمیک بوک ها اجازه آزمون و خطا را به ما می دهند و اصلاح پذیر هستند. همین امر باعث می شود خالق یک کتاب مصور بتواند به مرور زمان شخصیت پردازی اش را قوی تر کند و کاراکتر پخته تر و جذاب تری بسازد. بنابراین سازندگان انیمیشن حتی می توانند از کمیک بوک ها به عنوان بستری برای محک زدن فراوریاتشان استفاده نمایند و پیش از ساخت انیمیشن، آن را در قالب کتاب مصور پیاده سازی نمایند. به این وسیله جامعه هدف نسبتا بزرگی که کمیک بوک ها پیدا نموده اند، بازخوردهای لازم را به دست سازندگان انیمیشن می رساند تا با ریسک کمتری وارد مرحله فراوری آن شوند. به همین دلیل تا به امروز پروژه ای را بر روی یک اثر سینمایی بلند اجرا نموده ایم و سازندگان این اثر از نتایج آن بسیار راضی بوده اند.

ویژگی های کُمیکا در یک نگاه

محمدمهدی جلالیان درباره ویژگی های شرکت تحت مدیریتش می گوید: اولین کاری که ما در کمیکا کردیم این بود که به نوعی یک خط فراوری کمیک بوک را راه اندازی کردیم. در این فرآیند 15 نفر هنرمند گرافیست، از ابتدا تا انتهای راستا درگیر پروژه می شوند و به این شکل طبیعتا سرعت فراوری ما بسیار بالا رفته است، به طوری که تقریبا در هر ماه یک جلد کتاب مصور را طراحی و فراوری می کنیم. بالارفتن سرعت انتشار کمیک بوک ها باعث شده است بتوانیم به ویژگی مد نظرمان که همان استمرار ارتباط با مخاطبان است، دست پیدا کنیم.

او در ادامه می گوید: اولین داستانی که ما آغاز به فراوریش نموده ایم، داستان ایلیا نام دارد که حاوی 6 شخصیت ابرقهرمانی است و هرکدام از آنها ویژگی ها و قدرت های مخصوص خودشان را دارند. ما در طراحی این پروژه سعی نموده ایم به وسیله این 6 کاراکتر، طیف های مختلف فرهنگی جامعه را مخاطب قرار دهیم؛ اما جامعه هدف اصلی ما نوجوانان 8 تا 12 ساله هستند.

وی می افزاید: شخصیت های داستان ایلیا به مرور زمان پخته تر شده اند و سعی ما این است که در هر جلد کتاب مصوری که از این مجموعه منتشر می کنیم، نقاط ضعف شخصیت ها را کمتر نموده و نقاط قوت شان را تقویت کنیم. از جلد ششم یا هفتم داستان ایلیا بود که احساس کردیم کاراکترها به بلوغ مورد نظر ما رسیده اند و ذائقه مخاطب را پیدا نموده ایم. آن موقع بود که به منظور فراوری یک زنجیره فرهنگی حول محور شخصیت های داستان ایلیا، آغاز به فراوری سایر قالب های تصویری برای این مجموعه کردیم؛ برای مثال موشن کمیک که شکل ساده ای از انیمیشن است، بازی اندرویدی، بازی رومیزی (گِیم بورد)، واقعیت افزوده، انیمیشن و حتی لوازم التحریر داستان ایلیا را فراوری نموده ایم یا در بعضی موارد در دست فراوری داریم. برای سال آینده نیز 6 مجموعه دیگر کمیک بوک را آماده انتشار داریم که جامعه هدف 3 مجموعه را دختران و مخاطب 3 مجموعه دیگر را پسرانی تشکیل می دهند که به نوعی درگیر مجموعه داستان ایلیا نشده اند.

فراز سهیلی آزاد - نشان ایرانی 2 / روزنامه وبلاگ سکوت

منبع: جام جم آنلاین

به "ابرقهرمان های جذاب ایرانی با کُمیکا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ابرقهرمان های جذاب ایرانی با کُمیکا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید