20 مورد از رایج ترین اشتباهات زبان بدن که احتمالاً از آن ها بی خبرید!
به گزارش وبلاگ سکوت، مهم ترین نکته در برقراری روابط صحیح، توجه به تمام شیوه های ارتباطی است. استفاده درست از شیوه هایی مانند زبان بدن، تُن صدا و ترکیب آن ها، می تواند منجر به ارتباطی مؤثر شود. آیا تا به حال این اتفاق برای تان پیش آمده است که در هنگام گوش دادن به کسی، جملات او با مفهومی که از آن ها دریافت می کنید کاملاً متفاوت باشند؟ علت این اتفاق زبان بدن است. گاهاً زبان بدن می تواند مفهومی کاملاً مغایر با جملات را به مخاطب ارسال کند. در واقع اشتباهات زبان بدن می تواند منظور اصلی صحبت های شما را تغییر دهد. در این مطلب رایج ترین این اشتباهات را معرفی می کنیم.

قدرت زبان بدن
فرض کنید قرار است یک سخنرانی داشته باشید. به احتمال زیاد مانند اغلب مواقع، همه تمرکز خود را بر متن سخنرانی و جملاتی که باید گفته شود، می گذارید. در حالی که تحقیات ثابت کرده است 55 درصد سخنرانی تأثیر گذار مربوط به زبان بدن، 38 درصد تُن صدا و فقط 7 درصد کلمات است. این یعنی تقریباً همه ما تا کنون بخش بزرگی از ترفندهای جذابیت یک سخنرانی و همچنین مصاحبه را نادیده گرفته ایم.
محققین ثابت کرده اند تمرین چند حرکت از حرکات زبان بدن تنها دو دقیقه قبل از شروع مکالمه یا سخنرانی، می تواند نگرش شما نسبت به خود و همچنین مخاطبان را تغییر دهد. به علاوه، این تمرین ها قادرند سطح هورمون تستوسترون را افزایش و هورمون کورتیزول (هورمون استرس) را کاهش دهند.
بیشتر بخوانید: تقویت صدا برای سخنرانی با تمریناتی ساده و مؤثر
اشتباهات زبان بدن
اغلب اوقات متوجه پیامی که حرکات بدن به مخاطب ارسال می کند نیستید، مگر اینکه فردی این مورد را به شما متذکر شود. از این حرکات می توان تیک عصبی را مثال زد، اغلب افراد دارای تیک های عصبی مختلفی هستند، تیک هایی مانند لمس موها، تنظیم مکرر عینک یا جواهرات، فشردن دست ها، دائماً جابجا شدن یا این پا و آن پا کردن و… که مخصوصاً در شرایط استرس زا بروز می کنند.
این حرکات می تواند همان تفکرات و احساسات درونی باشد، اما برخی دیگر معتقدند زبان بدن موجب تمام این واکنش ها است. خوشبختانه می توان به سادگی این حرکات را کنترل کرد. به همین دلیل باید مهم ترین اصول زبان بدن را آموخت و این بار به صورت آگاهانه نظر مخاطبین را به مثبت تغییر داد.
دست به سینه ایستادن1. دست به سینه ایستادن
یکی از متدوال ترین سؤالات مردم این است که من با دستانم چه کنم؟! عموماً کاری که انجام می دهند، قفل کردن آن ها در هم و دست به سینه ایستادن است، اما باید گفت این حرکت نه تنها پیام تدافعی و غیردوستانه ای ارسال می کند، بلکه عدم اعتماد به نفس و عصبی بودن شما را نشان می دهد. به جای اینکار باید دست ها و بازوها را باز کنید، صاف بایستید و سرتان را بالا نگه دارید.
قرار دادن پاها روی هم2. قرار دادن پاها روی هم
قرار دادن پاها روی هم، شما را غیرحرفه ای و مضطرب نشان می دهد. بهتر است پاها را کنار هم جفت کرده و کاملاً ریلکس باشید.
لمس صورت یا گردن3. لمس صورت یا گردن
لمس هر قسمت از صورت یا گردن نشان دهنده ضعف و اضطراب است و یکی از علائم کمبود اعتماد به نفس محسوب می شود.
بازی با انگشت ها4. بازی با انگشت ها
بازی با انگشت ها (به طوری که گویی در حال شستن دست ها هستید) نشانه ناراحتی و عدم آمادگی برای مصاحبه است.
قرار دادن دست ها در جیب5. قرار دادن دست ها در جیب
یکی دیگر از اشتباهات زبان بدن قرار دادن دست ها در جیب است. این حالت یعنی فرد حالت تدافعی دارد یا ضعیف و خجالتی است.
پشت کردن به دیگران6. ایستادن به پشت
پشت کردن به مخاطب یکی از مطمئن ترین راه ها برای از دست دادن توجه آن هاست. در واقع با این حرکت به آن ها می گویید نه تنها نظر و توجه شما برای من هیچ اهمیتی ندارد، بلکه من بسیار هم بی ادب هستم!
اجتناب از تماس چشمی7. اجتناب از تماس چشمی
تقریباً همه ما توجه بیشتری به کسی که در هنگام حرف زدن به چشمان مان نگاه می کند، داریم. چرا که در این حالت احساس صمیمیت و نزدیکی بیشتری می کنیم. از طرفی اجتناب از تماس چشمی احساس عدم اعتماد به نفس و بی اعتمادی ایجاد می کند.
اشتباهات زبان بدن - خیره شدن8. خیره شدن
برخی افراد در هنگام سخنرانی سعی می کنند فقط به یک شخص یا یک نقطه نگاه کنند، اما مخاطب به سرعت متوجه می شود که او از این ترفند برای فرار از تماس چشمی استفاده می کند. در نتیجه ارتباط خوب و مؤثری برقرار نخواهد شد.
در عوض سعی کنید در هنگام سخنرانی به تمام مخاطبین نگاه کنید و چشم های خود را در تمام سالن بچرخانید. در این صورت مردم احساس مهم بودن می کنند و شما نیز پیام اعتماد به نفس خود را به آن ها ارسال می کنید.
ایستادن و میخکوب شدن در یک نقطه9. ایستادن در یک نقطه
راه دیگر نشان دادن عدم اعتماد به نفس و ضعیف بودن، میخکوب شدن در یک نقطه در طول سخنرانی است. گویی دیوارهایی نامرئی مانع از قدم زدن و استفاده از فضای اختصاصی شما می شود. یکی از پرقدرت ترین قوانین زبان بدن این است که در هنگام سخنرانی از فضایی که متعلق به شماست استفاده کرده یک جا میخکوب نشوید.
این کار نه تنها توجه مخاطبین را جلب می کند، بلکه باعث می شود استرس یا هر گونه محرک عصبی را بهتر کنترل کنید. فقط دقت کنید حتماً کفشی مناسب بپوشید تا از زمین خوردن تان جلوگیری کند.
قدم زدن سریع و طولانی10. قدم زدن خیلی سریع یا خیلی طولانی
بدیهی است راه رفتن خیلی سریع یا خیلی طولانی هم یکی از اشتباهات زبان بدن محسوب می شود. همانطور که گفته شد در طول سخنرانی قدم بزنید، اما اگر این قدم زدن خیلی سریع باشد یا بخواهید مسیری طولانی را بپیمایید، به تصور مخاطبان از خود آسیب خواهید زد.
تکرار بیش از حد حرکات11. تکرار بیش از حد حرکات
هر کدام از حرکات زبان بدن، یک احساس معین را منتقل می کنند. بنابراین باید از یک ژست فقط برای یک منظور و توصیف یک چیز استفاده کنید. اما برخی افراد ناآگاهانه و بدون اینکه هدف خاصی داشته باشند، بارها و بارها یک حرکت را تکرار می کنند. این امر نه تنها پیام سخنران را منتقل نمی کند، بلکه مخاطبان را هم منحرف و گیج می کند.
بنابراین سعی کنید از قبل چند حرکت تمرین کنید تا منظور سخنان خود را بهتر انتقال دهید. همچنین این حرکات باید به صورت کنترل شده و طبیعی انجام شوند. پس از قبل تمرین کنید تا غیر طبیعی و اجباری به نظر نرسد.
اشتباهات زبان بدن - خیره به لپ تاپ12. خیره شدن به لپ تاپ
در هنگام سخنرانی سعی کنید به یادداشت ها، صفحه لپ تاپ و مخاطبان به یک اندازه توجه کنید. برخی افراد فقط به نوشته ها یا لپ تاپ خود خیره شده و از برقرای ارتباط چشمی خودداری می کنند. در این صورت به سرعت علاقه مخاطبین را از دست خواهید داد و همچنین عدم اعتماد به نفس و ضعف خود را به نمایش می گذارید.
نامتعادل بودن
13. نامتعادل بودن
پاها را به عرض لگن باز کنید و پایدار بایستید. این استایل، اعتماد به نفس بالا و قدرت شما را نشان می دهد. این پا و آن پا کردن یا پاها را جفت کردن، نشان دهنده عدم اعتماد به نفس است و شما را فردی ضعیف می شناساند.
قفل کردن دست ها روی شکم14. قفل کردن دست ها روی شکم
قبلاً مشابه این حرکت را معرفی کرده ایم (مورد4). در این حالت انگشت ها در هم قفل می شوند و شکم را می پوشانند. فرد با این حرکت حالت تدافعی گرفته و کمرویی و ناراحتی خود را نشان می دهد.
داشتن حرکات ضعیف15. حرکات ضعیف
اگر از حرکات زبان بدن استفاده می کنید، سعی کنید به درستی، کنترل شده و نرم انجام دهید. اگر این حرکات را به صورت وحشیانه و احمقانه انجام دهید، نتیجه ای جز نشان دادن شما به عنوان فردی غیرقابل کنترل و اعتماد نخواهد داشت.
بی قرار بودن16. بی قرار بودن
بی قرار بودن در حین صحبت یا سخنرانی یکی دیگر از اشتباهات زبان بدن است. این حرکت شما را فردی عصبی و مضطرب نشان می دهد. برای حذف این حرکات یا تیک های عصبی، یک بار از خود فیلم بگیرید و سپس آن را تماشا کنید. شاید دیدن فیلم خود کمی ناخوشایند باشد، اما باید بدانید که این تنها راه شناسایی حرکات ناخوآگاه تان در مقابل مخاطبین است.
فراموش کردن لبخند17. فراموش کردن لبخند
بهترین راه برای جذب مخاطب، لبخندی طبیعی است. در حالی که ما تقریباً همیشه این روش ساده، کارآمد و مؤثر را فراموش می کنیم.
خم شدن روی لپ تاپ18. خم شدن بیش از حد
گاهی اوقات دیده ایم که برخی افراد هنگام ارائه از فرط استرس روی لپ تاپ خم می شوند تا چیزی را بخوانند، اما این حرکت در اصل برای خواندن نیست، بلکه برای فرار از استرسی است که در مقابل جمع گرفته اند. پس سعی کنید صاف و پایدار بایستید و سرتان را بالا بگیرید.
اشتباهات زبان بدن - حرکات رباتیک19. حرکات رباتیک
اگر نمی خواهید مخاطب فکر کند شما فردی غیرطبیعی و بی دست و پا هستید، از انجام حرکات رباتیک خودداری کنید. یکی از کلیدی ترین روش های انتقال مناسب پیام، هماهنگ بودن حرکات با گفتار است. پس سعی کنید حرکاتی نرم و طبیعی داشته باشید.
استفاده از حرکات منفی20. استفاده از حرکات منفی
افرادی وجود دارند که به جای جلب اعتماد مخاطب، با حرکاتی منفی او را از خود می رانند. حرکاتی مانند چرخاندن چشم، تکان دادن سر، اشاره کردن با انگشت و… می تواند به سرعت علاقه مخاطب را از شما دور کند. از تمام این حرکات و هر کاری که احتمال می دهید بار منفی منتقل کند، پرهیز کنید.
سخن پایانی
همانطور که گفتیم، زبان بدن یکی از قدرتمندترین ابزارها برای تأثیرگذاری بهتر و عمیق تر است. همچنین می توان از طریق شناخت بهتر زبان بدن اطرافیان، درک درست تری از رفتار آن ها داشت. آیا اطلاعی از اشتباهات زبان بدن خود دارید؟ می توانید زبان بدن و اشتباهات زبان بدن دیگران را متوجه شوید؟ ما در تیم انگیزه منتظر خواندن نظرات و پیشنهادات شما هستیم. پس در پایین همین صفحه نظرات خود را بنویسید.
منبع: مجله انگیزه